Bireylerin zamanı daha etkili veverimli kullanma ihtiyacı zaman yönetimi kavramını ortaya çıkarmıştır. İnsanların her alanda yaptığı aktivitelerin etkili olması temelde zamanı iyi kullanmalarına bağlıdır.Okula başlayan her birey birkaç haftaiçinde kendine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirme, okul ev yaşantısına ayak uydurma ve zamanını değerlendirme ile ilgili bir şeyler öğrenmeyebaşlar ki bu zor bir süreç olabilir. Bu zorsüreci daha kolay bir hale getirmek içinaşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
1. Bir takvim edinin:
Karton takvimler, telefonunuzdaki takvim, not defterinizdeki takvim olabilir.Ancak kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve yanınızda taşıyabileceğiniz boyutta olmasıyeterli.
2. Önemli her şeyi not etmeye çalışın:
Not almak bizim pek alışkanlığımız olmasa da not almanın gözle görülür faydasını göreceksiniz. Bir tane takviminize tüm yapılacakları not etmelisiniz birden fazla takvime işaretleme yapmakkarışıklığa neden olabilir. Ve etkinliktakviminizi günlük olarak hazırlamayadikkat edin.
3. Dinlenmeye zaman ayırın:
Takviminize dinleneceğiniz zamanları işaretlemeyi unutmayın. Aralıksız etkinlikler veya uzun süren dinlenme molaları zaman kaybına neden olacaktır bu nedenle ihtiyacınız olan süreyi dinlenmek için işaretlemelisiniz.
4. Esnekliğe müsaade edin:
Her şey planlandığı gibi gitmeyebilir. Bazen beklemediğimiz durumlarla karşılaşabiliriz (hasta olmak, elektrik kesintisi :) vb.) Bu nedenle takviminizde oynamalar yapabileceğiniz boş alanlar bırakmaya çalışın. Böylelikle arkadaşınızın doğum günü kutlamasına gitmek istediğinizde veya ani bir durumla karşılaştığınızda çalışma saatlerinizle etkinlik saatlerinin yerini değiştirebilirsiniz.
5. Horoz mu Baykuş mu olduğunuza karar verin:
Bazı öğrenciler akşam saatlerinde çalışmaya başladığında daha zinde hisseder ve kolay öğrenirler. Bazıları ise sabah erken saatlerde yap tığı çalışmadan verim alır. Takviminizi buna göre düzenlediğinizde sizin için verimli olan vakitte çalışmak kısa sürede öğrenmenize katkıda bulunabilir.
6. Böl ve Yönet!
İhtiyaç duyduğunuz ve ayırdığınız zamansizin için yeterli olmayabilir. Örneğin bilgisayarda hazırlamanız gereken bir ödev varve gerekli programı açamıyorsunuz ya dabilgisayarınız bozuldu. Bu gibi sorunlarayırdığınız zamanı etkiler ve sıkışık birprogramınız varsa her şey alt üst olabilir. Bunu önlemek için etkinliğiniz için ihtiyaçduyduğunuz zamanın biraz fazlasını hesaplayın ki olası bir problemi çözmek için vaktiniz olsun. Bu yetiştirememe kaygısıylastrese girmenizi de önleyecektir.
7. Her konuyu bir kez değerlendirin:
Bazı öğrenciler ders çalışırken bir konuyu 3kez okur, beş kez yazar, çeşitli notlar alır,tekrar tekrar çalışır. Bu tamamen bir zamankaybıdır. Önceliğiniz bütün konuları tek seferde okuyup, çalışmak olmalıdır. Tek seferde okuyup anlamanız inanılmaz bir zamantasarrufu yaratacaktır. Bunun için okuma veanlama hızınızı arttıracak göz pratikleri yapabilirsiniz. Eğer yeterince kavrayamadıysanız tüm konulara çalıştıktan sonra yeterlibulmadığınız konulara geri dönüş yapacakbir zaman ayarlayabilirsiniz.
8. Odaklanmayı öğrenin:
Odaklanmadığınızda yapacağınız etkinliktam bir zaman kaybı olabilir. Beynimiziprogramlamanın ve odaklamanın zor olduğunu biliyoruz ancak odaklanmayı başardığınızda geri dönüşler yapmanıza gerek kalmayacak ve kısa sürede çalışmanızı bitirecektir.
9. Ödevlerinizi günü gününe yapın:
Ödevlerinizi günü gününe yapmak olası aksiliklerle karşılaşmanız durumunda sıkışmanızı önleyebilir. Ayrıca konuya hakimiyetiniz yeterli olduğundan daha kolay yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Çok basit görünse bile birkaç saat sonraya atmak bile sizin unutmanıza ve ekstra zaman harcamanıza sebep olabilir. Bu nedenle ertesi güne bırakmak yerine mümkün olduğunca o gün bitirmeye çalışın.
10. Hayır demekten korkmayın:
Ertesi güne yetiştirmeniz gereken bir iş veya önünüzde hazırlanmanız gereken bir süreç varsa arkadaşlarınızın sizin tam da çalışma saatinize denk gelen etkinliklerine hayır demekten çekinmeyin. Bunun yerine hem çalışmanızı hem de arkadaşlarınızla eğlenmenizi sağlayacak bir program hazırlamak sizin her iki durumu da başarıyla yürütmenize yardımcı olacaktır.
11. Etkili çalışma yöntemi:
Çalışırken sizi konudan uzaklaştıracak her şeyisizden uzaklaştırmanız zaman tasarrufu sağlar.Böylelikle işlerinizi daha çabuk bitirip diğeraktivitelerinize de rahatlıkla katılım gösterebilirsiniz. Telefonunuzu kapatın veya kendinizden uzaklaştırın, bilgisayarda çalışmıyorsanızbilgisayarınızı da kapatmanız gerekir ancakbilgisayarda hazırlayacağınız bir çalışma varsabu durumda Facebook, Twitter gibi sosyalpaylaşım siteleri ve mail adresinizi kapalı tutun.
12. Sağlıklı Olmak:
Aslında her şeyden önce sağlığınızın yerindeolması gerekir. Çünkü kendimizi iyi hissetmediğimizde bu yöntemleri kullanmak da bir işeyaramayacaktır. Yapmaya çalıştığımız her şeybaştan savma veya hatalı olabilir çünkü beynimiz o an vücuttaki rahatsızlığa da odaklanmaktadır. Bunun için düzenli uyku, spor yapmak, düzenli beslenmeye ihtiyacımız vardır.Ancak bazen bunlar bile yeterli olmayabilir.Sadece bedenen değil ruhen de sağlığımızıniyi olması gerekir. Eğer fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız uzmanlardan yardım almanız gerekebilir. Aksi takdirdezamanı etkili şekilde kullanmaya çalışmak bileyeterli olmayacaktır.
İKİ EYLÜL ORTA OKULU
REHBERLİK SERVİSİ